donderdag 14 januari 2016

Het weer

De komende dagen wordt het steeds kouder met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst en ‘s middags temperaturen rond of enkele graden boven het vriespunt. Tot en met zaterdag valt daarbij ook winterse neerslag.
Vanmiddag vallen (winterse) buien en vooral langs de kust is ook kans op onweer en hagel. Regionaal kan veel neerslag vallen . Het wordt niet warmer dan 3 graden in Groningen en in Zeeland wordt het lokaal nog een graad of 6. Er staat aan zee een (vrij) krachtige zuiden tot zuidwestenwind, kracht 3 tot 7. Vanmiddag zal de wind in het zuidwesten naar het westen gaan draaien en toenemen.
Vanavond en vannacht trekken nog geregeld (winterse) buien over waarbij het lokaal zelfs een tijdje kan gaan sneeuwen, met gladheid tot gevolg.  In de noordoostelijke provincies waait het nauwelijks en koelt  het tijdens opklaringen af tot onder het vriespunt. Aan zee wordt het niet kouder dan een graad of 4. Rond middernacht kan het in Zeeland zelfs even stormen met kans op zware windstoten rond 100 km/u.
Morgenochtend start de dag op sommige plekken wellicht wit. In een groot deel van het land is het fris en het koelt in de ochtend tijdelijk nog wat verder af. Ook komt er verspreid door het land eerst nog gladheid voor. Vooral in de zuidwestelijke provincies zakken vanaf zee buien richting België af. Aan zee zit er soms hagel bij, dieper landinwaarts is dit (natte) sneeuw. In het noordoosten en oosten van het land blijft het nagenoeg droog, maar er is weinig zonruimte. De temperatuur blijft steken bij 3 tot 6 graden van oost naar west.
Tot en met zaterdag vallen nog enkele winterse buien.  Zondag en begin volgende week blijft het nagenoeg droog met geregeld zonneschijn. De middagtemperatuur komt rond het vriespunt uit in het binnenland en enkele graden boven nul in de kustprovincies. ‘s nachts en ‘s ochtends vriest het licht tot matig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten